Νέα
   
  Ναυτιλιακά
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013
10/1/2013

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου για το νέο έτος την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Παραβρέθηκαν πολλά και σημαντικά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος του ΝΕΕ Γεώργιος Γράτσος στην ομιλία του, με την υποστήριξη οπτικού υλικού, αναφέρθηκε στην συμβολή της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία η οποία αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ και απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, περίπου 300.000 άτομα. Για την ακτοπλοΐα, ο κ. Γράτσος πρότεινε μέτρα τα οποία αν εφαρμοστούν, μεταξύ άλλων, θα μειώσουν κατά 30% το μεταφορικό κόστος, θα δημιουργήσουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας και θα εδραιώσουν την βιωσιμότητα του οχηματαγωγού στόλου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά για το ΝΕΕ, ο τομέας σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα δημιουργεί περίπου 40.000 θέσεις εργασίας και το ΝΕΕ έχει προτείνει τις απαραίτητες αλλαγές για την προσέλκυση περισσότερων σκαφών αναψυχής. Επίσης ο κ. Γράτσος αναφέρθηκε στον κλάδο των κρουαζιεροπλοίων επισημαίνοντας ότι “το 2012 η νομοθεσία για τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την Ελλάδα έγινε συμβατή με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, όμως ακόμη υστερεί σε προσέλκυση επενδυτών και εδραίωση του homeporting”. Για το τελευταίο, ο Πρόεδρος του ΝΕΕ είπε ότι όταν αναπτυχθεί πλήρως θα δημιουργηθούν περίπου 11.500 νέες θέσεις εργασίας και πάνω από 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα θα εισρεύσουν στην Ελληνική οικονομία. Για τα λιμάνια ο κ. Γράτσος είπε ότι θα πρέπει να παρακολουθούν τις διαμορφούμενες τάσεις του εμπορίου και να προσαρμόζονται ταχύτατα, καθώς επίσης και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του χρήστη όσον αφορά θέση, υποδομές και παραγωγικότητα. Προτάσεις επίσης ο κ. Γράτσος έκανε για την ανάκαμψη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και κατέληξε λέγοντας: «Η Ελληνική ναυτιλιακή οικονομία έχεις τεράστιες δυνατότητες. Χρειάζεται όμως αλλαγή του λειτουργικού συστήματος και μακρόπνοη, επιχειρηματικά φιλική, νομοθεσία». Όλη η ομιλία-παρουσίαση του κ. Γράτσου είναι διαθέσιμη σε αρχείο pdf εδώ

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε στην επανίδρυση του Υπουργείου, λέγοντας: «Με το νέο Σχέδιο Νόμου επιλύονται επίσης τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν η διαρκής ανακύκλωση αρμοδιοτήτων και η διόγκωση της δομής υπηρεσιών που είχαν υπαχθεί σε άλλα Υπουργεία και ανοίγει ο δρόμος για την προσαρμογή του ναυτιλιακού μας συστήματος στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη δομή, την οργάνωση και διαχείριση του θαλάσσιου εμπορίου καθώς και στη ναυτική εκπαίδευση και εργασία». Επίσης είπε ότι εκσυγχρονισμός της ναυτιλιακής εκπαίδευσης είναι προτεραιότητά του Υπουργείου του καθώς θεωρεί ότι η επιστροφή σε παραδοσιακά για την πατρίδα μας επαγγέλματα, όπως του ναυτικού, θα συμβάλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης, αλλά και θα διατηρήσουν την ελληνική ναυτική παράδοση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας χαιρετίζοντας την εκδήλωση μεταξύ άλλων επεσήμανε το ενιαίο του χώρου της Ναυτιλίας, όπου εντάσσονται τόσο το Εμπορικό όσο και το Πολεμικό Ναυτικό και οι περί αυτών φορείς.
Επίσης σημείωσε ότι η Ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από την σύμπραξη και την ενιαία δράση Πολεμικού, Λιμενικού Σώματος και Εμπορικού Ναυτικού σε όλους τους αγώνες του Έθνους, με κορυφαίο την απελευθέρωση του, που ως ενιαία δύναμη στη θάλασσα συνέβαλαν τα μέγιστα σ’ αυτή.
Ακόμη το αξιόμαχο και όλη η υποδομή του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε υψηλότατο επίπεδο και εγγυώνται την ασφάλεια και ειρηνική διαβίωση στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε την ανάγκη επανεξέτασης μιας σειράς θεμάτων και αντιλήψεων, μέσα από διάλογο, προκειμένου όλες οι πλευρές να συνεισφέρουν αναλογικά σε μία νέου τύπου ανάπτυξη της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο ρόλο και τη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ακτοπλοΐα ζητώντας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σκύψουν με προσοχή στον κλάδο.
 
    :: Αποποίηση ευθυνών ::
   
   
   
  Αναζήτηση πληροφοριών
στην ιστοσελίδα
 
International Shipping - Life Blood of World Trade