Νέα
   
  Ναυτιλιακά
  Συζήτηση για την ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
8/4/2010

Παρακολουθήστε την εκδήλωση σε βίντεο

Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, οργάνωσαν την Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στο Ίδρυμα Ευγενίδου ανοικτή συζήτηση σχετικά με την κατάσταση διάπλου του κόλπου του ADEN καί τού Δυτικού Ινδικού Ωκεανού, λόγω της εκεί δραστηριότητας Σομαλών Πειρατών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του κ. Γεωργίου Γράτσου, Προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (δείτε το βίντεο)Κύριος ομιλητής ήταν ο Rear Admiral Peter Hudson, CBE, επικεφαλής της EU Naval Force Somalia (επιχείρηση Atalanta).
Ο κ. Hudson ανέπτυξε το θέμα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
  • Ενώ υπάρχει ικανή ναυτική δύναμη πολεμικών πλοίων της Atalanta, αλλά και μεμονωμένων κρατών, οι απόπειρες πειρατείας αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2010. Εντούτοις ο αριθμός επιτυχίας τους με κατάληψη πλοίων μειώθηκε στο ίδιο διάστημα.

  • Οι Βρυξέλλες, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να προχωρήσει σε αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των πειρατών. Σημειώθηκε ότι οι πειρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στα στενά του κόλπου του ADEN, αλλά και σε απόσταση ακόμα 1000 μιλίων από τις ακτές τής Σομαλίας. Αναφέρθηκε ακόμη ότι στην περιοχή του κόλπου έχει προσδιοριστεί σχετικός δίαυλος ασφαλέστερης πλεύσης.

  • Οι πειρατικές ομάδες έχουν αποκτήσει εμπειρία και σύγχρονο εξελιγμένο εξοπλισμό, γεγονός πού καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση τους. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι για τις πειρατικές τους επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλοία ως πλωτές βάσεις.

  • Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις πειρατικές επιθέσεις, ανέρχονται σε δις ευρώ κλπ.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Hudson (σε τρία μέρη, λόγω τεχνικών περιορισμών σχετικά με το μέγεθος του βίντεο)

Μέρος πρώτο:


Μέρος δεύτερο:


Μέρος τρίτο:


Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ενδιαφέρουσα και κυριάρχησαν απόψεις σχετικά με την προετοιμασία πλοίου και πληρώματος, που θα πλεύσουν στην περιοχή, ώστε να αποθαρρυνθεί και αντιμετωπιστεί με επιτυχία η προσέγγισης των πειρατών.

Ένα άλλο μέτρο αντιμετώπισης των πειρατών είναι η συνεχής επαγρύπνηση και επικοινωνία με τα αρμόδια κέντρα στη Ν. Αφρική και τον Περσικό Κόλπο, καθώς και με τα πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Τα κέντρα είναι:

UKMTO
Email: UKMTO@eim.ae
Telephone: +971 50 552 3215
Fax: + 971 4 306 5710

MSCHOA
Via Website for reporting: www.mschoa.org
Telephone: +44 (0) 1923 958545
Fax: +44 (0) 1923 958520
Email: postmaster@mschoa.org

IMB PRC
Email: piracy@icc-ccs.org
Telephone: + 60 3 2078 5763
Fax: + 60 3 2031 0014
Telex: MA34199 IMBPC1

Στην εκδήλωση συμμετείχε ικανός αριθμός πλοιοκτητών και εκπρόσωπων ναυτιλιακών εταιρειών και άλλων φορέων με ενδιαφέρον για τα συμβάντα στον κόλπο του ADEN.

Κατά γενική εκτίμηση η Ημερίδα ήταν επιτυχημένη, ο ναυτικός και ναυτιλιακός κόσμος είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει αρκετές απορίες και να λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα.

Το ΝΕΕ σε συνεργασία με τον κ. Hudson είναι στη διάθεση των ναυτιλιακών εταιρειών και άλλων φορέων με ενδιαφέρον για την Πειρατεία στον κόλπο του ADEN, να απαντήσει σε επιπλέον ερωτήματα που λόγω περιορισμένου χρόνου δεν ετέθηκαν, ή που θα δημιουργηθούν στην εξελιξη.

Παρακαλούμε να απευθύνεστε στο ΝΕΕ στο e-mail nee@nee.gr ή hcs@nee.grΤο panel για τη συζήτηση αποτέλεσαν, εκτός του κ. Hudson, οι κ.κ Γ. Γράτσος (Πρόεδρος ΝΕΕ), Μ. Χανδρής (Πρόεδρος του Hellenic War Risk Mutual Association), Γ. Πατέρας (Εκπρόσωπος ΝΕΕ στο ΓΕΕΘΑ) και την συζήτηση συντόνισε ο κ. Γ. Γαβριήλ (Μέλος της ΔΕ του ΝΕΕ).
 
    :: Αποποίηση ευθυνών ::
   
   
   
  Αναζήτηση πληροφοριών
στην ιστοσελίδα
 
International Shipping - Life Blood of World Trade