ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 


Σύμφωνα με στοιχεία των λιμενικών αρχών, από τον Φεβρουάριο 2021 και εξής, δεν έχει καταγραφεί θανάτωση ή τραυματισμός φυσητήρων  στην Ελληνική Τάφρο, ενώ την περίοδο 2012  έως τον Φεβρουάριο 2021 είχαν διαπιστωθεί 11 περιπτώσεις.

Με πρωτοβουλία του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, ο  Υπουργός ΝΑΝΠ κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης μεσολάβησε προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) και   η Υδρογραφική Υπηρεσία να εκδώσει  τον Φεβρουάριο 2021, αγγελίες, οι οποίες ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους για την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών στις εν λόγω περιοχές, εφιστώντας τους παράλληλα  την  προσοχή για τον εντοπισμό και την αποφυγή σύγκρουσης με τα εν λόγω κητώδη.

Σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κύριο Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), το ΝΕΕ παρακολουθεί την εξέλιξη εφαρμογής των αγγελιών, σε συνεργασία με την Marinetraffic, ενώ μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες (MSC, CONTSHIPS, Euronav κ.α.) ανακοίνωσαν την  υιοθέτηση των αγγελιών.

Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί εφησυχασμό, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει τη ναυτιλιακή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

 

ΝΕΕ.gr